De job is niet voor iedereen weggelegd, maar als operator of calltaker maak jij echt het verschil. Jouw kalmte aan de andere kant van de lijn kan levens redden.
Het kloppend hart van de hulpdiensten
Een noodsituatie kan ons allemaal overkomen. Per jaar verwerken de centrales van 112 en 101 maar liefst zes miljoen oproepen. De meldkamer is het kloppend hart van de hulpdiensten. 24/24 en 7/7 staan zij paraat.
Achter deze twee nummers gaan twee verschillende centrales met verschillende processen voor de behandeling van oproepen schuil. 112 behandelt de noodoproepen voor dringende geneeskundige hulp en dringende brandweerhulp.
Het Centrum voor Informatie en Communicatie van de federale politie (101) behandelt de oproepen voor politiehulp.
De centrales geven altijd voorrang aan wie mogelijk in levensgevaar is. Andere nummers voorkomen dat de noodcentrale van 112 overbelast raakt. Zo wordt bij storm of noodweer het nummer 1722 geactiveerd. Voor de dokter van wacht is er het nummer 1733.
"Onze ambitie is om iedere oproep binnen de vijf seconden aan te nemen. Het gaat er niet om zoveel mogelijk oproepen in een zo kort mogelijke tijd te behandelen, maar om mensen zo snel en goed mogelijk te helpen."
Blijf aan de lijn
Natuurlijk sturen wij jou niet zomaar het veld in. Tijdens de basisopleiding leer je alles wat je nodig hebt om de job goed te kunnen uitoefenen. Wij leren jou de kneepjes van het vak zodat je stevig in jouw schoenen staat in elke noodsituatie.